Vroegere berichten

dinsdag 8 juni 2004

De zeldzame Venusovergang van 8 juni 2004

Hieronder een kort overzicht van de bijzonder zeldzame Venusovergang voor de zon die onder ideale omstandigheden kon worden waargenomen.

07h28m MEZT Start van de overgang, Venus kruipt traag de zonneschijf op. De foto werd gemaakt door een kleine Olympus compact camera achter het oculair te houden. Telescoop was een TAL 100R refractor met een vergroting van 50x. De originele foto werd daarna ingescand.




13h05m MEZT Het einde van de overgang wordt ingeluidt met derde contact. Opname met dezelfde setting als hierboven vermeld, even nadat contact werd gemaakt met de zonnerand.



Hieronder enkele sfeerbeelden van op de parking van Urania.



Enkele tientallen bezoekers kwamen een kijkje nemen door de telescopen die door Uranianen werden opgesteld!





Zeer warm weer en een onbewolkte lucht die voormiddag. De overgang kon volledig van start tot einde worden gevolgd.







Het einde van de overgang nadert, concentratie voor derde contact :




Kort verslag Venusovergang 08/06/2004


Ik heb de intrede van de planeet thuis waargenomen, zo konden de familieleden alvast ook genieten van dit zeldzame fenomeen. Het eerste contact bleek bijzonder lastig te meten...wachten op Godot... twijfelen of je iets ziet en dan plots toch een hapje uit de zon: showtime!!!
Bij de intrede, tussen eerste en tweede contact had ik de indruk een zeer dunne, oplichtende cirkel om de planeetbol te zien en leek ook het gedeelte buiten de zonschijf even zichtbaar. Illusie?? Amper "druppeleffect" opgemerkt bij de intrede, wel enkele seconden een duidelijke omegavorm, daarna kwam Venus vlug "los" van de zonnerand.
Rond 10 uur alles ingepakt naar Urania, waar toen al deel van Werkgroep Sterrenkunde stond te zweten! Tijdens de rest van de overgang, kwam er redelijk wat jong volk over de vloer en was er gelegenheid om eens wat beelden te vergelijken met andere kijkers, oculairen en filters,.... heel plezierig! Iemand wees op het kleurverschil aan beide zijden van het Venusschijfje, blauwachtig aan ene en roodachtig aan andere. Dit was zowel in refractor als newton te zien. Te wijten aan atmosfeer?
Dan weer even terug concentratie voor derde en vierde contact, druppelvorm of eerder een "Omegavorm" weer even opgemerkt. Opmerkelijk hoe lang het uiteindelijk duurde voor we defintief het laatste plukje zagen verdwijnen! Einde van een stomende voormiddag, leuk om dit samen met collega-waarnemers mee te maken!Ik hoop dat de komende generatie binnen 120 jaar dit mag meemaken onder even goeie omstandigheden!


Mijn timings van het event:


  • 1e contact : 7h20m30s (zeker voorbij)

  • 2e contact : 7h40m05s

  • 3e contact : 13h03m55s

  • 4e contact : 13h23m15s




Faits divers:
Tijdens de Venusovergang werden er blijkbaar van op grote hoogte opnames gemaakt van de streek. Blijkbaar ook net over de sterrenwacht terwijl we stnden waar te nemen. Vergelijk bijvoorbeeld dit beeld dat gebruikt werd in Google Maps met bovenstaande foto's die op de grond werden gemaakt. Leuke toevalligheid!

Geen opmerkingen: